Nemrég megleptem magamat
húsvétra (jó előre) egy cake pop/sütinyalóka receptes könyvvel,
amiből kipróbáltam hétvégén az egyik alapreceptet. Semmi csicsa
meg variálás, csak hogy tudjam, mennyi ideig tart elkészíteni,
egy adagból hány darab jön ki.
Nem nagyon rajongok a
tejcsokiért, inkább az étcsokit pusztítom, de gondoltam, most
azzal kísérletezek, mint bevonat, azt még nem temperáltam.
Szerencsére csak fél adaggal készítettem el a receptet, így is
40 darab lett belőle. :)
Van cake pop „bevonó” is,
külön ezekhez kitalálva. Egyik helyen azt olvasni, hogy csak ezzel
lehet jól bevonni a sütinyalókákat, más meg azt írja, hogy
ugyanolyan jó minőségű csokival is lehet ezt csinálni, mint ami
a bonbonkészítéshez való, ugyanazzal az eljárással, vagyis a
temperálással.
Én Moser Roth tejcsokit
használtam, és sajnos a sütinyalókák háromnegyedénél a csoki
megrepedezett. Elég sűrűnek találtam a csokit, valószínűleg
azért repedezett meg a külsejük, mert sok csoki tapadt a golyókra,
és lehúzta a saját súlya, de akkor már késő volt bármit is
tenni.
Sebaj, legközelebb majd több
kakaóvajat adok a csokihoz temperálás közben, hogy folyósabb
legyen. Ízre persze ezek se lettebbek rosszak, csak csúnyusok
szegények kicsit. :)
Cake pop-ok (fél adag receptje
- kb. 40 db-hoz):
Tészta:
- 125 g vaj
- 137,5 g cukor
- ½ cs. vaníliás cukor
- 2 db tojás
- ½ csipet só :)
- 62,5 ml tej
- 250 g liszt
- ½ cs. sütőpor
Krém:
- 30 g vaj
- 62,5 g krémsajt (pl. Philadelphia)
- 50 g porcukor
Bevonás:
- 250 g tejcsoki
- 2,5 g porított kakaóvaj
kb. 40 db nyalóka pálcika (saslikpálca
is jó hozzá)
cake pop tartó (egy nikecell
darab is megteszi)
Elkészítés:
A tésztához a vajat a
cukorral, és a vaníliás cukorral krémesre kevertem, majd
hozzáadtam a tojásokat egyesével, és azokkal is jól
összedolgoztam. Hozzáadtam a sót, és a tejet, majd a sütőporral
elkevert lisztet. Vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt
tepsiben, előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45-50 percig
sütöttem (először légkeveréssel, majd alsó-felső sütésen).
A krémhez először a vajat a
krémsajttal krémesre kevertem, majd hozzáadtam a porcukrot is.
Amikor a tészta kihűlt, kézzel
egy nagyobb tálba jól szétmorzsoltam, és a krémet apránként
hozzáadtam. Ha a tészta külseje túl kemény, és sötét, azt
levághatjuk a szétmorzsolás előtt. Vigyázni kell a massza
állagával, mert ha túl száraz, akkor nem lehet formázni, ha meg
túl nedves, akkor le fog esni a pálcikáról, ezért sűrűn
ellenőriztem, hogy mikor lehet belőle jó kis golyókat formázni.
Amikor elérte a (szerintem) jó állagot, nedves kézzel kb. 3 cm
átmérőjű golyókat formáztam, amiket egy alufóliával borított
tálcára tettem, és 15 percre betettem a mélyhűtőbe. Utána a
hűtőbe át kell tenni a további felhasználásig, nehogy
túlfagyasszuk a golyókat.
Amíg a mélyhűtőben pihentek
a golyók, megolvasztottam pár deka csokit a bevonóból. A golyókat
kivettem a hűtőből, a saslikpálcákat kb. 1 cm-re megmártottam
az olvasztott csokiban, és rászúrtam a golyókat, majd a hűtőbe
tettem fél órára így őket, míg a csoki megszilárdult. Ez a
művelet azért szükséges, hogy a golyók a pálcán jól fixálva
legyenek.
Eközben a bevonóhoz
temperáltam a csokit. A tejcsokit apró darabokra törtem, és
megolvasztottam a csokiolvasztó gépben. Amikor elérte a 40 °C-ot,
lezártam a gépet, és kavargatva 33-34 °C-ra hűtöttem a csokit,
ekkor hozzáadtam a porított kakaóvajat, jól elkevertem a
csokiban, és tovább kevergetve 29-30 °C-ig hagytam hűlni, ezen a
hőmérsékleten lehet dolgozni a tejcsokival.
A hűtőből kivett golyókat
beleforgattam a csokiba, hogy mindenhol érje a felületüket. Ezt
egy evőkanál segítségével lehet jól végezni: a csokival teli
evőkanálba a golyókat a pálcikánál fogva forgattam, a pálcika
tövétől a golyó tetejéig haladva csigavonalban, míg mindenhol
be nem fedte a csoki, majd az előkészített cake pop tartóba
állítottam őket száradásig.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése