Az utóbbi időben több levendulával készült
édesség receptjébe is belebotlottam, így mi másnak állhattam
volna neki, mint egy levendulás bonbonnak. Az ötletet adó recept
Katucikonyha levendulás bonbonja volt, de tőle eltérően én
fehércsoki burokban készítettem el.
Ennél a bonbonnál próbáltam
ki először az Ikeában vásárolt csokiformámat, amire egy
barátnőm hívta fel a figyelmemet, én meg persze rohantam egyből,
hogy beszerezhessem. :) A szett nagyon kedvező áron kapható, a
csomagban 3 db forma van, és 1 db lehúzó. Nagyon tetszik benne,
hogy különböző formájú bonbonokat lehet vele készíteni. Kis
hátránya, hogy több rétegű bonbon készítésére nem annyira
alkalmas, mert kicsik a mélyedések, de egyfajta töltelékű
bonbonnak teljesen megfelelő. A szilikonos forma után sokkal
egyszerűbb volt vele bánni, mivel műanyagból van, így nem
nyeklett össze-vissza. Persze ez még nem egy igazi polikarbonát
forma, de remélhetőleg olyannal is lesz még dolgom. Ez nem célzás, főleg nem a férjemnek. :D
A burokhoz a Lidl-ben kapható Bellarom 200 gr-os
fehércsokiját használtam, ez a mennyiség 30 db mélyedésbe fért
bele. A szárított levendula virágot német gyógyszertárban
szereztem be horror áron, Magyarországon valószínűleg sokkal
olcsóbb lett volna... A porított kakaóvajat még Szegeden vettem a
Cukrászdiszkontban. A levendulával vigyázni kell, mert elég
intenzív az íze, nem szabad túlzásba esni vele, de a receptben
szereplő mennyiség pont a megfelelő volt.
Ilyen lett a végeredmény:
Ilyen lett a végeredmény:
Most pedig jöjjön a recept.
Burok:
- 200 gr fehércsoki
- 2 gr porított kakaóvaj
Töltelék (eredeti recept itt a Katucikonyha
blogon):
- 80 ml 30%-os tejszín
- 20 gr akácméz
- 1 ek. szárított levendulavirág
- 100 gr tejcsokoládé
A tejszínt a levendulával felforralom, és állni
hagyom. Pár óra elteltével leszűröm, a tejszínhez hozzáadom a
mézet, és ismét felforralom, majd a felaprított tejcsokira öntöm,
és addig keverem, míg egynemű nem lesz.
Míg hűlni hagyom a csokikrémet, temperálom a burokhoz a fehércsokit a porított kakaóvajjal. A bonbonformát előmelegítem hajszárítóval, majd megtöltöm a mélyedéseket a temperált fehércsokival, a felesleget pedig lehúzom. A formát kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok a felszínre jöjjenek, majd kis idő elteltével a felesleges csokit kiöntöm a formából, a formát lefelé tartva hagyom pár percig, hogy a bentmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben, ismét lehúzom a felesleges csokit, majd beteszem a formát a hűtőbe, míg megszilárdul a burok.
A tölteléket habzsákba teszem, és a bonbonforma mélyedéseibe adagolom helyet hagyva a bonbon lezárásához, ismét beteszem a formát a hűtőbe, hogy a töltelék teteje megbőrösödjön. A maradék csokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat, a felesleges csokit lehúzom, majd újabb hűtés következik. Ha megszilárdult a bonbonok alja is, akkor kifordítom őket a formából.
Míg hűlni hagyom a csokikrémet, temperálom a burokhoz a fehércsokit a porított kakaóvajjal. A bonbonformát előmelegítem hajszárítóval, majd megtöltöm a mélyedéseket a temperált fehércsokival, a felesleget pedig lehúzom. A formát kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok a felszínre jöjjenek, majd kis idő elteltével a felesleges csokit kiöntöm a formából, a formát lefelé tartva hagyom pár percig, hogy a bentmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben, ismét lehúzom a felesleges csokit, majd beteszem a formát a hűtőbe, míg megszilárdul a burok.
A tölteléket habzsákba teszem, és a bonbonforma mélyedéseibe adagolom helyet hagyva a bonbon lezárásához, ismét beteszem a formát a hűtőbe, hogy a töltelék teteje megbőrösödjön. A maradék csokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat, a felesleges csokit lehúzom, majd újabb hűtés következik. Ha megszilárdult a bonbonok alja is, akkor kifordítom őket a formából.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése