2014. február 7., péntek

Levendulás bonbon

Az utóbbi időben több levendulával készült édesség receptjébe is belebotlottam, így mi másnak állhattam volna neki, mint egy levendulás bonbonnak. Az ötletet adó recept Katucikonyha levendulás bonbonja volt, de tőle eltérően én fehércsoki burokban készítettem el.

Ennél a bonbonnál próbáltam ki először az Ikeában vásárolt csokiformámat, amire egy barátnőm hívta fel a figyelmemet, én meg persze rohantam egyből, hogy beszerezhessem. :) A szett nagyon kedvező áron kapható, a csomagban 3 db forma van, és 1 db lehúzó. Nagyon tetszik benne, hogy különböző formájú bonbonokat lehet vele készíteni. Kis hátránya, hogy több rétegű bonbon készítésére nem annyira alkalmas, mert kicsik a mélyedések, de egyfajta töltelékű bonbonnak teljesen megfelelő. A szilikonos forma után sokkal egyszerűbb volt vele bánni, mivel műanyagból van, így nem nyeklett össze-vissza. Persze ez még nem egy igazi polikarbonát forma, de remélhetőleg olyannal is lesz még dolgom. Ez nem célzás, főleg nem a férjemnek. :D
 
A burokhoz a Lidl-ben kapható Bellarom 200 gr-os fehércsokiját használtam, ez a mennyiség 30 db mélyedésbe fért bele. A szárított levendula virágot német gyógyszertárban szereztem be horror áron, Magyarországon valószínűleg sokkal olcsóbb lett volna... A porított kakaóvajat még Szegeden vettem a Cukrászdiszkontban. A levendulával vigyázni kell, mert elég intenzív az íze, nem szabad túlzásba esni vele, de a receptben szereplő mennyiség pont a megfelelő volt.

Ilyen lett a végeredmény:



Most pedig jöjjön a recept.

Burok:
  • 200 gr fehércsoki
  • 2 gr porított kakaóvaj
Töltelék (eredeti recept itt a Katucikonyha blogon):
  • 80 ml 30%-os tejszín
  • 20 gr akácméz
  • 1 ek. szárított levendulavirág
  • 100 gr tejcsokoládé
A tejszínt a levendulával felforralom, és állni hagyom. Pár óra elteltével leszűröm, a tejszínhez hozzáadom a mézet, és ismét felforralom, majd a felaprított tejcsokira öntöm, és addig keverem, míg egynemű nem lesz.
Míg hűlni hagyom a csokikrémet, temperálom a burokhoz a fehércsokit a porított kakaóvajjal. A bonbonformát előmelegítem hajszárítóval, majd megtöltöm a mélyedéseket a temperált fehércsokival, a felesleget pedig lehúzom. A formát kicsit az asztalhoz ütögetem, hogy a levegőbuborékok a felszínre jöjjenek, majd kis idő elteltével a felesleges csokit kiöntöm a formából, a formát lefelé tartva hagyom pár percig, hogy a bentmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben, ismét lehúzom a felesleges csokit, majd beteszem a formát a hűtőbe, míg megszilárdul a burok.
A tölteléket habzsákba teszem, és a bonbonforma mélyedéseibe adagolom helyet hagyva a bonbon lezárásához, ismét beteszem a formát a hűtőbe, hogy a töltelék teteje megbőrösödjön. A maradék csokit újratemperálom, majd lezárom vele a bonbonokat, a felesleges csokit lehúzom, majd újabb hűtés következik. Ha megszilárdult a bonbonok alja is, akkor kifordítom őket a formából.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése