Az eheti bonbonkészítés
egyértelműen a Valentin-naphoz kapcsolódott. :)
A választásom
két mártogatós bonbonra esett. Az egyik Praliné Paradicsom
oldalán található Heidelbergi diákcsók volt, a másik pedig egy
saját fejlesztés, ami az aszalt szilvás-pálinkás marcipángolyó
nevet kapta. :)
A Heidelbergi diákcsók
receptleírása itt található. Annyi változtatást hajtottam rajta
végre, hogy 15 dkg mogyorós nugáthoz alakítottam a mennyiségeket,
valamint egy 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrtam ki a
bonbonok alját alkotó ostyalapokat. Persze lehet kapni kör alakú
ostyákat is a boltban, de a legkisebb is 4 cm-es. Ha lett volna
akkora pogácsaszaggatóm, akkor biztosan azt veszem meg, nem a lap
ostyát. :) A díszítésükhöz transzferfóliát, dekortollat, és
szív alakú szórócukrot használtam.
Az első saját kreálmányomról
mindent elmond a neve, amit érdemes róla tudni, a részletek pedig
itt következnek. :)
Aszalt szilvás-pálinkás
marcipángolyó
Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):
- 15 dkg marcipán
- 8 dkg aszalt szilva
- 2 ek. pálinka (én vegyes ágyaspálinkát használtam)
- kb. 10 dkg étcsoki
- kb. 1 gr porított kakaóvaj (a csoki mennyiségének 1 %-a)
Elkészítés:
Az aszalt szilvát elkészítés
előtt egy nappal apró darabokra vágtam, és beáztattam a
pálinkába. Másnapra az összes pálinkát magába szívta, így
nem kellett lecsöpögtetni, egyből összeapríthattam a
botmixerrel. A marcipánmasszát kinyújtottam, rákanalaztam a
szilvás pépet, és jól összegyúrtam.
Gyúrás után elég ragacsos lett a massza, így hagytam egy kicsit a hűvösön pihenni. Amikor már könnyebben lehetett vele dolgozni, hosszú hengert formáztam belőle, és késsel 15 darabra vágtam, majd kézzel golyót formáztam belőlük (ebből a mennyiségből simán lehet csinálni 20 db golyóbist is). Megint jött egy kis pihentetés, most a hűtőbe tettem, míg temperáltam a csokit a bevonáshoz.
Gyúrás után elég ragacsos lett a massza, így hagytam egy kicsit a hűvösön pihenni. Amikor már könnyebben lehetett vele dolgozni, hosszú hengert formáztam belőle, és késsel 15 darabra vágtam, majd kézzel golyót formáztam belőlük (ebből a mennyiségből simán lehet csinálni 20 db golyóbist is). Megint jött egy kis pihentetés, most a hűtőbe tettem, míg temperáltam a csokit a bevonáshoz.
A csokit apró darabokra
tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton
folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem
a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam
a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd
hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg
el nem érte a 31-32 °C-ot. Ekkor elővettem a hűtőből a
golyókat, és mártóvilla segítségével megmártottam őket
egyesével a csokiban, sütőpapírra sorakoztattam őket, és
hagytam, hogy a csokiburok teljesen megszilárduljon.
A csokiburokhoz a mennyiség csak
körülbelüli, mivel a diákcsókot is mártogattam (abból is 15 db
lett), a kettő fajta praliné bevonásához olvasztottam meg
összesen 20 dkg csokit. Mártogatás közben párszor ellenőriztem
a csoki hőmérsékletét, és mielőtt 31 °C alá hűlt volna,
bekapcsoltam a csokiolvasztót az egyes fokozatra (ami a melegen
tartás), és vigyáztam, hogy 32 °C fölé ne menjen a
hőmérséklete, mert ha elromlik a temperálás, akkor foltos lesz a
burok.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése