2014. február 16., vasárnap

Aszalt szilvás-pálinkás marcipángolyó

Az eheti bonbonkészítés egyértelműen a Valentin-naphoz kapcsolódott. :)
A választásom két mártogatós bonbonra esett. Az egyik Praliné Paradicsom oldalán található Heidelbergi diákcsók volt, a másik pedig egy saját fejlesztés, ami az aszalt szilvás-pálinkás marcipángolyó nevet kapta. :)
A Heidelbergi diákcsók receptleírása itt található. Annyi változtatást hajtottam rajta végre, hogy 15 dkg mogyorós nugáthoz alakítottam a mennyiségeket, valamint egy 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrtam ki a bonbonok alját alkotó ostyalapokat. Persze lehet kapni kör alakú ostyákat is a boltban, de a legkisebb is 4 cm-es. Ha lett volna akkora pogácsaszaggatóm, akkor biztosan azt veszem meg, nem a lap ostyát. :) A díszítésükhöz transzferfóliát, dekortollat, és szív alakú szórócukrot használtam.

Az első saját kreálmányomról mindent elmond a neve, amit érdemes róla tudni, a részletek pedig itt következnek. :)

Aszalt szilvás-pálinkás marcipángolyó

Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):
  • 15 dkg marcipán
  • 8 dkg aszalt szilva
  • 2 ek. pálinka (én vegyes ágyaspálinkát használtam)
  • kb. 10 dkg étcsoki
  • kb. 1 gr porított kakaóvaj (a csoki mennyiségének 1 %-a)


Elkészítés:

Az aszalt szilvát elkészítés előtt egy nappal apró darabokra vágtam, és beáztattam a pálinkába. Másnapra az összes pálinkát magába szívta, így nem kellett lecsöpögtetni, egyből összeapríthattam a botmixerrel. A marcipánmasszát kinyújtottam, rákanalaztam a szilvás pépet, és jól összegyúrtam.

Gyúrás után elég ragacsos lett a massza, így hagytam egy kicsit a hűvösön pihenni. Amikor már könnyebben lehetett vele dolgozni, hosszú hengert formáztam belőle, és késsel 15 darabra vágtam, majd kézzel golyót formáztam belőlük (ebből a mennyiségből simán lehet csinálni 20 db golyóbist is). Megint jött egy kis pihentetés, most a hűtőbe tettem, míg temperáltam a csokit a bevonáshoz.

A csokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot. Ekkor elővettem a hűtőből a golyókat, és mártóvilla segítségével megmártottam őket egyesével a csokiban, sütőpapírra sorakoztattam őket, és hagytam, hogy a csokiburok teljesen megszilárduljon.

A csokiburokhoz a mennyiség csak körülbelüli, mivel a diákcsókot is mártogattam (abból is 15 db lett), a kettő fajta praliné bevonásához olvasztottam meg összesen 20 dkg csokit. Mártogatás közben párszor ellenőriztem a csoki hőmérsékletét, és mielőtt 31 °C alá hűlt volna, bekapcsoltam a csokiolvasztót az egyes fokozatra (ami a melegen tartás), és vigyáztam, hogy 32 °C fölé ne menjen a hőmérséklete, mert ha elromlik a temperálás, akkor foltos lesz a burok.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése