A rumos-kókuszos édességekkel
nem nagyon lehet mellélőni. Gondoltam, bonbonban is lehet ötvözni
ezt a két ízt. Kicsit szerettem volna, ha a kókusz erősebben
kiérződik, ezért a töltelékbe a kókuszreszeléken kívül
tettem még egy kis kókusztejet is. A rum meg csak a falat végén
szól, hogy ő is jelen van. :)
Azért persze akadt problémám a
készítés közben. Jobb, ha az ember nem kísérletezget új fajta
csokikkal, hogy megfelelő-e bonbonkészítéshez... Excelsior 85%-os
étcsokit nem ajánlom. Nagyon sűrű, gyorsan szilárdul, és
kesernyés az íze. Arra se volt időm, hogy a légbuborékokat
rendesen kiütögessem a formából. Lettek is kis kráterek a
bonbonok külsején. :)
Szerintem a kókusztej mennyiségét lehet
növelni egy kicsit, és ezzel persze arányosan csökkenteni a
tejszínt a töltelékhez.
Hozzávalók (15 db-hoz):
Burok:
- 15 dkg étcsoki
- 1,5 g porított kakaóvaj
Töltelék:
- 10 dkg fehér csoki
- 50 ml tejszín
- 15 ml kókusztej
- 2 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. fehér rum
Elkészítés:
Először a tölteléket
készítettem el. A fehércsokit apró darabokra vágtam, a tejszínt
és a kókusztejet gyöngyözésig melegítettem, és a fehércsokira
öntöttem. Addig kevergettem, míg egynemű nem lett a krém, majd
hozzáadtam a kókuszreszeléket, és a végén a fehér rumot is.
Temperáltam a csokit a burokhoz:
az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben
a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam.
Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte
a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C
fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és
tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.
A temperált
csokival megtöltöttem a szilikonos forma mélyedéseit, lehúztam a
felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a
formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok
távozzanak. A felesleges csokit kiöntöttem a formából a
csokiolvasztó gép edényébe, a csokit ismét lehúztam egy
habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé
állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a
mélyedésekben.
Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre. Amikor
a burok megszilárdult, kivettem a formát a hűtőből, és a krémet
habzsákkal a mélyedésekbe adagoltam helyet hagyva a lezáráshoz.
Megint hűtés következett, míg a maradék csokit újratemperáltam,
majd lezártam vele a bonbonokat, a felesleget lehúztam, és a
hűtőbe tettem, míg a bonbonok alja is megszilárdult, majd a végén
kinyomtam őket a formából.
A fotókészítést most a férjemre bíztam. Meg is lett az eredménye. :)
A fotókészítést most a férjemre bíztam. Meg is lett az eredménye. :)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése