Ennek a bonbonnak az ötlete még
szilveszterkor merült fel bennem, de végül nem sikerült
megcsinálni a likőr hiányában. Pedig milyen jó lett volna a
szilveszteri partin a koktél mellé. :)
Nem egészen olyanra sikerült,
mint gondoltam, és arra a Kir Royal pralinéra se hasonlított, amit
volt alkalmam kóstolni, de van még bőven a likőrből, lehet
kísérletezgetni. :)
Ez az első bonbon, ami már
polikarbonát formában készült, meggyőzött a forma már elsőre,
jó vétel volt. :) Ez a forma 24 db félgömb alakú bonbon
készítésére alkalmas, kicsit eltúloztam a mennyiségeket, még
ki kell tapasztalni, hogy mennyi csoki és töltelék szükséges
hozzá, ez most csak becslés a megmaradt alapanyagok alapján.
Hozzávalók (24 db-hoz):
Burok:
- 15 dkg étcsoki
- 1,5 g porított kakaóvaj
Töltelék:
- 8 dkg fehér csoki
- 20 ml tejszín
- 20 ml pezsgő
- 2 ek. fekete ribizli likőr
Elkészítés:
A töltelékhez a tejszínt 10 ml
pezsgővel felforraltam, majd az apróra vágott fehér csokira
öntöttem, és addig kevergettem, míg krémes nem lett. Amikor
kicsit hűlt, hozzáadtam a maradék pezsgőt, és a likőrt. A
likőrtől sajnos csak piszkos szürke színe lett a krémnek, meg se
közelítette a likőr színét. :)
Temperáltam a csokit a burokhoz:
az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben
a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam.
Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte
a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C
fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és
tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.
A temperált csokival megtöltöttem
a hajszárítóval előmelegített bonbonforma mélyedéseit,
lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről,
és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok
távozzanak. A felesleges csokit kiöntöttem a formából egy
edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma
felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a
bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben.
Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.
Amikor a burok megszilárdult,
kivettem a formát a hűtőből, és a krémet habzsákkal a
mélyedésekbe adagoltam helyet hagyva a lezáráshoz. Megint hűtés
következett, míg a maradék csokit újratemperáltam, majd lezártam
vele a bonbonokat, a felesleget lehúztam, és a hűtőbe tettem, míg
a bonbonok alja is megszilárdult, majd a végén kipattintottam őket
a formából.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése