2014. március 18., kedd

Kir Royal bonbon

Ennek a bonbonnak az ötlete még szilveszterkor merült fel bennem, de végül nem sikerült megcsinálni a likőr hiányában. Pedig milyen jó lett volna a szilveszteri partin a koktél mellé. :)

Nem egészen olyanra sikerült, mint gondoltam, és arra a Kir Royal pralinéra se hasonlított, amit volt alkalmam kóstolni, de van még bőven a likőrből, lehet kísérletezgetni. :)

Ez az első bonbon, ami már polikarbonát formában készült, meggyőzött a forma már elsőre, jó vétel volt. :) Ez a forma 24 db félgömb alakú bonbon készítésére alkalmas, kicsit eltúloztam a mennyiségeket, még ki kell tapasztalni, hogy mennyi csoki és töltelék szükséges hozzá, ez most csak becslés a megmaradt alapanyagok alapján.



Hozzávalók (24 db-hoz):

Burok:
  • 15 dkg étcsoki
  • 1,5 g porított kakaóvaj

Töltelék:
  • 8 dkg fehér csoki
  • 20 ml tejszín
  • 20 ml pezsgő
  • 2 ek. fekete ribizli likőr


Elkészítés:

A töltelékhez a tejszínt 10 ml pezsgővel felforraltam, majd az apróra vágott fehér csokira öntöttem, és addig kevergettem, míg krémes nem lett. Amikor kicsit hűlt, hozzáadtam a maradék pezsgőt, és a likőrt. A likőrtől sajnos csak piszkos szürke színe lett a krémnek, meg se közelítette a likőr színét. :)

Temperáltam a csokit a burokhoz: az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.

A temperált csokival megtöltöttem a hajszárítóval előmelegített bonbonforma mélyedéseit, lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak. A felesleges csokit kiöntöttem a formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben. Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.

Amikor a burok megszilárdult, kivettem a formát a hűtőből, és a krémet habzsákkal a mélyedésekbe adagoltam helyet hagyva a lezáráshoz. Megint hűtés következett, míg a maradék csokit újratemperáltam, majd lezártam vele a bonbonokat, a felesleget lehúztam, és a hűtőbe tettem, míg a bonbonok alja is megszilárdult, majd a végén kipattintottam őket a formából.

Nem mindegyik akart kipottyanni elsőre, így kicsit megfeszítettem a formát, ami így sem akart kijönni a formából, azokon segített a forma asztalhoz ütögetése finoman, fejjel lefelé. :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése