2014. március 23., vasárnap

Vörösboros-marcipános praliné

Ennek a pralinénak a receptjét először a Saját készítésű pralinék és bonbonok című könyvben találtam, de szerepel a Feinste Pralinen selbst gemacht című kiadványban is, mint Eberhard Schell baden-württembergi csokimester kreációja.




A recepten kis változtatásokat hajtottam végre, ez itt az én változatom. :)

Hozzávalók (45 db-hoz):

Krém:
  • 50 g étcsoki
  • 50 g fehér csoki
  • 120 g tejcsoki
  • 50 ml tejszín
  • 50 ml vörösbor
  • 2 cl fehér rum
  • őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér

Marcipánkorongok:
  • 200 g marcipán
  • 100 g porcukor

Bevonás:
  • 300-350 g étcsoki
  • 3-3,5 g porított kakaóvaj



Elkészítés:

A krémhez a csokikat apró darabokra tördeltem. A tejszínt a vörösborral együtt felforraltam, majd a fűszerekkel ízesítettem. Az apróra tört csokikat a vörösboros tejszínhez adtam, elkevertem benne, majd hozzáadtam a rumot. Az egészet alaposan összekevertem, majd hűvös helyre tettem megszilárdulni.

A marcipánt apró darabokra vágtam, és a porcukorral összegyúrtam. A masszát 1 cm vastagra kinyújtottam, és 3 cm-es pogácsaszaggatóval 45 korongot szúrtam ki belőle.



A krémet csillagcsöves habzsákba tettem, és a marcipánkorongokra halmokat nyomtam belőle. Egy éjszakát hagytam hűvös helyen pihenni a pralinékat.



Temperáltam az étcsokit a bevonáshoz: a csokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot. Ekkor elővettem a pralinékat, és mártóvilla segítségével megmártottam őket egyesével a csokiban, sütőpapírra sorakoztattam őket, és hagytam, hogy a csokiburok teljesen megszilárduljon.
Mártogatás közben párszor ellenőriztem a csoki hőmérsékletét, és néha bekapcsoltam a csokiolvasztó gépet az első fokozatra (melegen tartás), hogy ne hűljön a csoki hőmérséklete 31 °C alá.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése