2016. február 22., hétfő

Mézeskalács bonbon

Még a karácsonyi időszakban készült ez a mézeskalács ízű bonbon ajándékba.

Hozzávalók:

Töltelék:
  • 1 db bio naracs reszelt héja
  • 1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg őrölt mandula
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki

Burok:
  • 250 g étcsoki
  • 2,5 g porított kakaóvaj

Díszítés:
  • ehető selyempor


Elkészítés:

A töltelékhez a csokit apró darabokra vágtam, a tejszínt forrásig melegítettem a reszelt narancshéjjal, amikor felforrt, leszűrtem, és hozzáadtam az apróra vágott csokit, addig kevergettem, míg a csoki teljesen fel nem olvadt, majd ekkor hozzáadtam az őrölt mandulát, és a fűszerkeveréket. Hagytam hűlni.

Temperáltam a csokit a burokhoz: az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.

A bonbonforma mélyedéseit egy ecset segítségével kikentem az ehető selyemporral, majd a temperált csokival megtöltöttem az előmelegített bonbonforma mélyedéseit, lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak. A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben. Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.

Egy habzsák segítségével megtöltöttem a forma mélyedéseit a töltelékkel, majd újabb hűtés következett, míg újratemperáltam a megmaradt csokit, és lezártam vele a bonbonokat. Kb. egy óra után a bonbonok szépen kifordultak a formából.

A megmaradt töltelékből golyókat formáztam, és egy fél órás hűtés után temperált csokiba forgattam öket az islerek után... :)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése