Még a karácsonyi időszakban készült ez a mézeskalács ízű bonbon ajándékba.
Hozzávalók:
Töltelék:
- 1 db bio naracs reszelt héja
- 1-2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg őrölt mandula
- 1 dl tejszín
- 10 dkg étcsoki
Burok:
- 250 g étcsoki
- 2,5 g porított kakaóvaj
Díszítés:
- ehető selyempor
Elkészítés:
A töltelékhez a
csokit apró darabokra vágtam, a tejszínt forrásig melegítettem a
reszelt narancshéjjal, amikor felforrt, leszűrtem, és hozzáadtam az
apróra vágott csokit, addig kevergettem, míg a csoki teljesen fel
nem olvadt, majd ekkor hozzáadtam az őrölt mandulát, és a fűszerkeveréket. Hagytam hűlni.
Temperáltam a csokit
a burokhoz: az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a
csokiolvasztó gépben folyamatosan kevergetve megolvasztottam.
Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte
a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C
fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és
tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.
A bonbonforma
mélyedéseit egy ecset segítségével kikentem az ehető
selyemporral, majd a temperált csokival megtöltöttem az előmelegített bonbonforma mélyedéseit, lehúztam a felesleges
csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát
finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak.
A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a formából egy
edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma
felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a
bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben.
Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.
Egy habzsák
segítségével megtöltöttem a forma mélyedéseit a töltelékkel,
majd újabb hűtés következett, míg újratemperáltam a megmaradt
csokit, és lezártam vele a bonbonokat. Kb. egy óra után a
bonbonok szépen kifordultak a formából.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése