Nagy kihagyás után
végre most csokiolvasztás is volt a konyhában. :) Szezonindítóként
most még egyszer megpróbálkoztam cake pop-ot csinálni, kicsit
egészségesebb alapanyagokból, fehér csoki bevonattal. A cake pop
alaptésztájába teljes kiőrlésű tönkölyliszt és xilit került.
Továbbra sem nyerte
el a tetszésemet a fehér csoki, temperálás előtt
elvékonyítottam, de még így is nehéz volt vele dolgozni.
Cake pop (kb. 40
db-hoz):
Tészta:
- 125 g vaj
- 137,5 g porxilit
- őrölt bourbon vanília
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 62,5 ml tej
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- ½ cs. sütőpor
Krém:
- 30 g vaj
- 62,5 g mascarpone
- 50 g porxilt
Bevonás:
- 250 g fehér csoki
- 25 g + 3 g porított kakaóvaj az elvékonyításhoz és a temperáláshoz
kb. 40 db pálcika
(saslikpálca is jó hozzá)
cake pop tartó (egy
nikecell darab is megteszi)
A tésztához a vajat
a porxilittel krémesre kevertem, majd hozzáadtam a tojásokat
egyesével, és azokkal is jól összedolgoztam. Hozzáadtam a sót,
és a tejet, majd a sütőporral és a bourbon vaníliával elkevert
lisztet. Vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben,
előmelegített sütőben 175 fokon kb. 45-50 percig sütöttem
(először légkeveréssel, majd alsó-felső sütésen).
A krémhez először
a vajat a mascarponéval krémesre kevertem, majd hozzáadtam a
porxilitet is.
Amikor a tészta
kihűlt, kézzel egy nagyobb tálba jól szétmorzsoltam, és a
krémet apránként hozzáadtam. Ha a tészta külseje túl kemény,
és sötét, azt levághatjuk a szétmorzsolás előtt. Vigyázni
kell a massza állagával, mert ha túl száraz, akkor nem lehet
formázni, ha meg túl nedves, akkor le fog esni a pálcikáról,
ezért sűrűn ellenőriztem, hogy mikor lehet belőle jó kis
golyókat formázni. Amikor elérte a jó állagot, nedves kézzel
kb. 3 cm átmérőjű golyókat formáztam, amiket egy alufóliával
borított tálcára tettem, és 15 percre betettem a mélyhűtőbe.
Utána a hűtőbe át kell tenni a további felhasználásig, nehogy
túlfagyasszuk a golyókat.
Amíg a mélyhűtőben
pihentek a golyók, megolvasztottam pár deka csokit a bevonóból. A
golyókat kivettem a hűtőből, a saslikpálcákat kb. 1 cm-re
megmártottam az olvasztott csokiban, és rászúrtam a golyókat,
majd a hűtőbe tettem fél órára így őket, míg a csoki
megszilárdult. Ez a művelet azért szükséges, hogy a golyók a
pálcán jól fixálva legyenek.
Eközben a bevonót
apró darabokra tördeltem, és elkezdtem olvasztani. Amikor már
folyós lett, hozzáadtam a 25 g porított kakaóvajat, jól
elkevertem, és elkezdtem a temperálást- Amikor elérte a fehér
csoki a 40 °C-ot, lezártam a gépet, és kavargatva 33-34 °C-ra
hűtöttem, ekkor hozzáadtam a 3 g porított kakaóvajat, jól
elkevertem a csokiban, és tovább kevergetve 29-30 °C-ig hagytam
hűlni.
A hűtőből kivett
golyókat beleforgattam a csokiba, hogy mindenhol érje a
felületüket. Ezt egy evőkanál segítségével lehet jól végezni:
a csokival teli evőkanálba a golyókat a pálcikánál fogva
forgattam, a pálcika tövétől a golyó tetejéig haladva
csigavonalban, míg mindenhol be nem fedte a csoki, majd az
előkészített cake pop tartóba állítottam őket száradásig. Ha
szórócukorral szeretnénk dekorálni, azt addig kell megtenni
mielőtt megszilárdul a bevonó (erre nem sok idő van). Ha
dekortollat szeretnénk használni, azzal a száradás után lehet
rajzolni a felületükre.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése