2015. június 25., csütörtök

Dulce de leche

Karamellkrém sűrített tejből! Nagyon egyszerű az elkészítése, és sokoldalúan felhasználható. Az eredeti recept megtalálható itt.

Én egy adagot használtam fel karamellás bonbon készítéséhez, valamint banános-karamellás pohárkrém készítéséhez.

Karamellás bonbon:

Hozzávalók:
  • 30 dkg étcsoki
  • 3 g porított kakaóvaj
  • Dulce de leche



Elkészítés:

Temperáltam a csokit a burokhoz: az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.

A temperált csokival megtöltöttem az előmelegített bonbonforma mélyedéseit, lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak. A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben. Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.

Amikor a burok megszilárdult, a mélyedésekbe habzsák segítségével adagoltam a karamellkrémet, visszaraktam a formát a hűtőbe, míg újratemperáltam a csokit, és lezártam vele a bonbonokat.



Banános-karamellás pohárkrém (6 db kb. 180 ml-es pohárhoz)

Hozzávalók:

  • 2 db érett banán
  • jó minőségű karamellszósz vagy dulce de leche
  • 2 dl tejszín felverve


A kekszmorzsához:
  • kb 1,5 csésze zabpelyhes keksz összetörve
  • 1/3 csésze olvasztott vaj

A vaníliakrémhez:
  • ½ csésze cukor
  • ¼ csésze kukoricakeményítő
  • ½ tk só
  • 3 csésze tej
  • 2 db tojás
  • 2 ek vaj
  • őrölt Bourbon vanília vagy vanília aroma

Elkészítés:

Kekszmorzsa:
A zabkekszet vastag nejlonzacskóba teszem, és sodrófával összetöröm, a vajat megolvasztom, egy tálban elkeverem a vajat a keksszel. Kis tepsiben sütőpapíron elegyengetem a masszát, és 175 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm, míg világosbarna nem lesz. Hagyom hűlni.

Vaníliakrém:
A tojásokat leütöm egy tálba, és villával habosra keverem. A cukrot, a keményítőt, a sót összekeverem, és egy habverő segítségével a tejjel csomómentesre dolgozom. Közepes lángon elkezdem főzni, majd amikor sűrűsödni kezd, még egy percig forralom. Pár evőkanál krémet a tojásokkal elkeverek, majd a többi krémbe csurgatom, folyamatosan kevergetve forrásba hozom, és egy percig forralom. Lehúzom a tűzről, és elkeverem benne a vajat, és az aromát (ha Bourbon vaníliát használunk, akkor azt még az elején a tejhez keverjük). Félreteszem hűlni. Ha már nem meleg a lábos, folpackkal letakarva hűtőbe teszem.

Összeállítás:
A poharak aljába kb. 2 púpozott tk. kekszmorzsát teszek, majd a sodrófa végével egyenletesre nyomkodom. Kevés karamellszószt csurgatok a kekszmorzsára. A vaníliakrémet habzsákba töltöm, úgy adagolom a poharakba. Pár darab szeletelt banános réteg jön, majd felvert tejszínhab habzsákkal adagolva (csillagcsőrös habzsákba téve a végén a díszítéshez is jól jön).
Majd újabb réteg kekszmorzsa, karamellszósz, vaníliakrém, banánszeletek, tejszínhab, kevés kekszmorzsa és karamellszósz díszítésnek. Hűtőben 3 órát pihenni hagyom, tálaláskor friss banánszeletekkel díszítem.

Eredeti recept angolul itt.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése