Karamellkrém sűrített tejből! Nagyon egyszerű az elkészítése, és
sokoldalúan felhasználható. Az eredeti recept megtalálható itt.
Én egy adagot
használtam fel karamellás bonbon készítéséhez, valamint
banános-karamellás pohárkrém készítéséhez.
Karamellás bonbon:
Hozzávalók:
- 30 dkg étcsoki
- 3 g porított kakaóvaj
- Dulce de leche
Elkészítés:
Temperáltam a
csokit a burokhoz: az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a
csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve
megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét,
majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és
kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított
kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32
°C-ot.
A temperált
csokival megtöltöttem az előmelegített bonbonforma mélyedéseit,
lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről,
és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok
távozzanak. A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a
formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával
a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam,
hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben.
Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.
Amikor a burok
megszilárdult, a mélyedésekbe habzsák segítségével adagoltam a
karamellkrémet, visszaraktam a formát a hűtőbe, míg
újratemperáltam a csokit, és lezártam vele a bonbonokat.
Banános-karamellás
pohárkrém (6 db kb. 180 ml-es pohárhoz)
Hozzávalók:
- 2 db érett banán
- jó minőségű karamellszósz vagy dulce de leche
- 2 dl tejszín felverve
A kekszmorzsához:
- kb 1,5 csésze zabpelyhes keksz összetörve
- 1/3 csésze olvasztott vaj
A vaníliakrémhez:
- ½ csésze cukor
- ¼ csésze kukoricakeményítő
- ½ tk só
- 3 csésze tej
- 2 db tojás
- 2 ek vaj
- őrölt Bourbon vanília vagy vanília aroma
Elkészítés:
Kekszmorzsa:
A zabkekszet vastag
nejlonzacskóba teszem, és sodrófával összetöröm, a vajat
megolvasztom, egy tálban elkeverem a vajat a keksszel. Kis tepsiben sütőpapíron elegyengetem a masszát, és 175 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm, míg világosbarna nem lesz. Hagyom hűlni.
Vaníliakrém:
A tojásokat leütöm
egy tálba, és villával habosra keverem. A cukrot, a keményítőt,
a sót összekeverem, és egy habverő segítségével a tejjel
csomómentesre dolgozom. Közepes lángon elkezdem főzni, majd amikor sűrűsödni kezd, még egy percig forralom. Pár evőkanál
krémet a tojásokkal elkeverek, majd a többi krémbe csurgatom,
folyamatosan kevergetve forrásba hozom, és egy percig forralom.
Lehúzom a tűzről, és elkeverem benne a vajat, és az aromát (ha
Bourbon vaníliát használunk, akkor azt még az elején a tejhez
keverjük). Félreteszem hűlni. Ha már nem meleg a lábos,
folpackkal letakarva hűtőbe teszem.
Összeállítás:
A poharak aljába
kb. 2 púpozott tk. kekszmorzsát teszek, majd a sodrófa végével
egyenletesre nyomkodom. Kevés karamellszószt csurgatok a
kekszmorzsára. A vaníliakrémet habzsákba töltöm, úgy adagolom
a poharakba. Pár darab szeletelt banános réteg jön, majd felvert
tejszínhab habzsákkal adagolva (csillagcsőrös habzsákba téve a
végén a díszítéshez is jól jön).
Majd újabb réteg
kekszmorzsa, karamellszósz, vaníliakrém, banánszeletek,
tejszínhab, kevés kekszmorzsa és karamellszósz díszítésnek. Hűtőben 3 órát pihenni hagyom, tálaláskor friss
banánszeletekkel díszítem.
Eredeti recept angolul itt.
Eredeti recept angolul itt.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése