2015. március 27., péntek

Málnás-málnapálinkás bonbon

Pralinéparadicsom vodkamálna bonbonjának mintájára készült ez a bonbon, mivel a boltban felleltem hozzá egy üveg málnapálinkában, almaborban elrakott málnabefőttet.



A fondantot is saját magam készítettem hozzá Farkas Vilmos receptje alapján.

Elkészítés után 5 napot vártam, hogy a málnában lévő alkoholtartalom feloldja a fondantot, de amint a képeken is látszódik, vagy az idő volt kevés, vagy a pálinka aránya a befőttben. :)



Hozzávalók: 
  • 25-30 dkg étcsoki 
  • 2,5-3 g porított kakaóvaj 
  • 10-20 szem málna 
  • pár ek. fondant 


Elkészítés: 

A fondantot előzőleg készítettem el, majd a bonbonba adagolás előtt kicsit felmelegítettem, és egy teáskanálnyi befőttlevet adtam hozzá.

Temperáltam a csokit a burokhoz: az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot. A temperált csokival megtöltöttem az előmelegített bonbonforma mélyedéseit, lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak. A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben. Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.

Közben újratemperáltam a megmaradt csokit a lezáráshoz, és melegen tartottam, míg a burok megszilárdult.

Amikor a burok megszilárdult, a mélyedésekbe tettem egy-egy szem kisebb málnát, vagy egy nagyobb darab felét, és kiskanállal a tetejére adagoltam a fondantot, majd lezártam az újratemperált csokival.

Elkészítés után 5 kemény nap következett, míg vártam, hogy az alkohol feloldja a fondantot. Ez sajnos nem sikerült tökéletesen, lehet, hogy nagy arányban tartalmazott a befőtt leve almabort a málnapálinkával szemben. Legközelebb kipróbálom csak tiszta alkoholban eltett gyümölccsel elkészíteni ezt a bonbonvariációt.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése