2015. február 11., szerda

Decemberi alkotások

Még decemberben – mikulásra és karácsonyra – készültek a következő finomságok.

Az új, kagyló formájú formában egyértelműen tenger gyümölcsei bonbon készült először Pralinéparadicsom receptje alapján. Kicsit aggódtam, hogy a főzött mogyorókrém elég lesz-e tölteléknek, ezért felturbóztam egy kis mogyorós nugáttal (persze a végén bőven maradt töltelék, úgyhogy elég lett volna...). A bonbonformát először temperált fehér csokival kentem ki, hogy foltos legyen, és utána jött a burok étcsokiból. A fehér csokis díszítés miatt elmaradt a forma előmelegítése, így nagyon gyorsan szilárdult a csoki, egyik-másik bonbonnak jó vastag lett a burka, de ez talán nem vont le olyan sokat az élvezeti értékéből. :)




Karácsonyra mindenféleképpen szerettem volna készülni saját készítésű szaloncukrokkal. Ehhez már jóval előtte megrendeltem a színes alufóliákat. :)
Végül csak két receptet próbáltam ki, az egyik Bonbonmánia kókuszlikőrös szaloncukorja volt, a másik Katucikonyha fűszeres-mandulás szaloncukorja. A kókuszos szaloncukorba az eredeti receptben leírt kókuszlikőr helyett egy kis fehér rum került, a fűszeres-mandulás szaloncukorban az egy-egy tk. fahéjt és gyömbért két tk. mézeskalács fűszerkeverékkel váltottam ki. A végeredmény mindkét esetben isteni lett! Következő karácsonyra is tervben van a szaloncukor készítés, még több fajtát ki szeretnék próbálni (csomagolópapír is maradt még bőven hozzá...). :)
Észrevételnek annyit a szaloncukor készítéshez, hogy a mártogatáshoz nem elég temperálni a csokit, el is kell kicsit vékonyítani kakaóvajjal. Sokkal vékonyabb lett így a csokiburok, és a mártogatás is gyorsabban ment a folyósabb csokival.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése