Valószínűleg ez volt az utolsó
bonbon nyár vége előtt, amit készítettem. Örülök a melegnek,
de már most elvonási tüneteim vannak, hogy nem csokizhatok. :)
Pralinéparadicsom oldalán
olvastam a főzött diókrémről, gondoltam
kipróbálhatnám pisztáciával is. Hát, majdnem kudarcba fulladt
ez a bonbon, de végül sikerült menteni a menthetőt. :)
Hozzávalók:
Burok:
- 15 dkg étcsoki
- 1,5 g porított kakaóvaj
Töltelék:
Főzött pisztáciakrém:
- 1 nagy marék pisztácia
- 1 ek. cukor
- kb. 0,5 dl tejszín
- kb. 1 tk. vaj
- pár csepp keserű mandula aroma (aminek zöld színe van)
Csokikrém:
- 10 dkg fehér csoki
- 0,5 dl tejszín
Elkészítés:
Először a pisztáciakrémet
készítettem el. A pisztáciát a cukorral aprítógépben
összeaprítottam, majd teflonserpenyőben zsiradék nélkül pár
percig pirítottam, a cukor közben karamellizálódott /emiatt a
színe barnára változott, és kicsapódott a pisztáciából a
saját olaj tartalma, na, ekkor bizonytalanodtam el. :)/ A
kicsapódott olajat leöntöttem a krémről, hozzáadtam a tejszínt,
és a vajat (kis adagonként), és így főztem pár percig. A végén
belekevertem pár csepp keserű mandula aromát (innen nyerte vissza
a krém a zöldes színét).
Közben a csokikrémhez a tejszínt
felforraltam, az apróra vágott fehér csokihoz adtam, és addig
kevertem, míg krémes nem lett. Végül a két krémet jól
elkevertem egymással.
Temperáltam a csokit a burokhoz:
az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben
a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam.
Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte
a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C
fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és
tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.
A temperált csokival megtöltöttem
az előmelegített bonbonforma mélyedéseit, lehúztam a felesleges
csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát
finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak.
A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a formából egy
edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma
felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a
bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben.
Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése