2014. június 27., péntek

Pisztáciás bonbon

Valószínűleg ez volt az utolsó bonbon nyár vége előtt, amit készítettem. Örülök a melegnek, de már most elvonási tüneteim vannak, hogy nem csokizhatok. :)

Pralinéparadicsom oldalán olvastam a főzött diókrémről, gondoltam kipróbálhatnám pisztáciával is. Hát, majdnem kudarcba fulladt ez a bonbon, de végül sikerült menteni a menthetőt. :)



Hozzávalók:

Burok:
  • 15 dkg étcsoki
  • 1,5 g porított kakaóvaj

Töltelék:

Főzött pisztáciakrém:
  • 1 nagy marék pisztácia
  • 1 ek. cukor
  • kb. 0,5 dl tejszín
  • kb. 1 tk. vaj
  •  pár csepp keserű mandula aroma (aminek zöld színe van)
Csokikrém:
  • 10 dkg fehér csoki
  • 0,5 dl tejszín

Elkészítés:

Először a pisztáciakrémet készítettem el. A pisztáciát a cukorral aprítógépben összeaprítottam, majd teflonserpenyőben zsiradék nélkül pár percig pirítottam, a cukor közben karamellizálódott /emiatt a színe barnára változott, és kicsapódott a pisztáciából a saját olaj tartalma, na, ekkor bizonytalanodtam el. :)/ A kicsapódott olajat leöntöttem a krémről, hozzáadtam a tejszínt, és a vajat (kis adagonként), és így főztem pár percig. A végén belekevertem pár csepp keserű mandula aromát (innen nyerte vissza a krém a zöldes színét).

Közben a csokikrémhez a tejszínt felforraltam, az apróra vágott fehér csokihoz adtam, és addig kevertem, míg krémes nem lett. Végül a két krémet jól elkevertem egymással.

Temperáltam a csokit a burokhoz: az étcsokit apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot, lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem, majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C-ot.

A temperált csokival megtöltöttem az előmelegített bonbonforma mélyedéseit, lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak. A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben. Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.

Amikor a burok megszilárdult, a mélyedésekbe adagoltam a krémet habzsák segítségével. A formákat hűtőbe tettem, míg a maradék csokit újratemperáltam, majd lezártam vele a bonbonokat.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése