A nyár nem az én évszakom.
Sajnos, a bonbongyártás most szünetel. De mivel mindenféleképpen
kell valami feszültséglevezető, pepecselős munka, ezért
gondoltam, kipróbálom a macaron készítést. :)
Ezzel a málnás macaronnal
kínáltam meg a szülinapi bulim résztvevőit. Van még mit
fejlődni macaronkészítésben, de elsőre is sikerült ehetőt
produkálnom. :)
Készítés közben akadtak
nehézségek, ennek köszönhetően nem lett a nyers macaron a
receptleírás alapján folyékonyabb, mint a piskóta tésztája, de
a végeredményen ez annyira nem érződött.
A cukorszirup készítése
közben véletlenül átállítottam a maghőmérőt, és
Fahrenheitben láttam a hőmérsékletet, és úgy megijedtem, amikor
majd 200 fokot láttam a kijelzőn, hogy egyből levettem a lábost a
tűzhelyről, és gyorsan nekiálltam kimérni az újabb
cukorsziruphoz a mennyiséget. Mire észrevettem, hogy mi volt a
gond, addigra már késő volt, és az első adag cukorszirup
elromlott. :) Eközben kicsit összeesett a felvert tojásfehérje
hab, és miközben a fehérjehabhoz csurgattam a cukorszirupot,
kicsit tovább vertem, és keményebb lett a végeredmény a
kelleténél.
Ezek ellenére a kisült
macaronok közül szerencsére több volt az olyan, amelyiknek nem
repedt meg a teteje. Az más dolog, hogy a harmadukat túlpirítottam
a sütőben. :)
Az alaprecept a Miele Főzőiskola
oldaláról származik, elérhető ezen a linken.
Hozzávalók:
Macaron:
- 150 g mandulaliszt (én szeletelt mandulát daráltam le kávédarálóval, és átszitálás után mértem ki ezt a mennyiséget)
- 150 g porcukor
- 55 g tojásfehérje
- liofilizált málna porrá őrölve
- 150 g kristálycukor
- 38 ml víz
- 55 g tojásfehérje
Töltelék:
- 100 g étcsoki
- 50 ml tejszín
- 1-2 maroknyi málna
Elkészítés:
A mandulalisztet, a porcukrot,
és 55 g tojásfehérjét összekevertem, majd belekevertem a porrá
őrölt liofilizált málnát is (ekkor még enyhén rózsaszín volt
a massza).
A másik 55 g tojásfehérjét
felvertem nem túl keményre. A kristálycukrot, és a vizet
felfőztem 118-120 °C fokig, majd vékony sugárban a
tojásfehérjehabhoz csurgattam, és tovább habosítottam.Nem szabad
túl kemény habbá verni! :)
A tojáshab egy részét
elkevertem a mandulalisztes keverékben, majd a maradék részét
óvatosan beleforgattam. Elméletben ennek a masszának folyósabbnak
kell lennie a nyers piskótánál, hát, nekem nem volt az, és itt
már nem látszódott a massza rózsaszínes árnyalata sem.
A masszát simacsöves
habzsákból adagoltam szilikonos sütőpapírra, majd 45 percet
pihentettem.
Előmelegített sütőben 130
fokon kb. 8 percig sütöttem légkeveréssel. (Az eredeti receptben
leírt 155 °C fok soknak bizonyult az én sütőmben).
A töltelékhez a málnát
pürésítettem, majd egy serpenyőben beforraltam. A tejszínt
felforraltam, és az apróra vágott csokira öntöttem, krémesre
kevertem, és végül belekevertem a málnapürét is.
A macaronokat megtöltöttem a
csokikrémmel, és jól záródó fémdobozban egy napig a hűtőben
pihentettem.
Tippek:
- A tojásfehérjéket legalább 4 nappal készítés előtt üssük le, és hűtőben lefedve tároljuk felhasználásig.
- A cukorszirup főzése közben az edény oldalára kiülő cukorszemcséket mossuk le nedves ecsettel, különben visszakristályosodik a cukorszirup.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése