Ennél a receptnél végre
kipróbálhattam az ehető selyemport, és a liofilizált epret, amit
az áprilisi magyarországi és ausztriai körúton szeretem be. Több
próbálkozás volt, de második nekifutásra végre olyan lett, mint
szerettem volna. :) Az elsőnél sajnos túl lett melegítve a forma,
és a csokiszeleteknek kevesebb mint a fele potyogott ki egészben a
formából. Volt mit megenni hirtelen, lett is csömör rendesen...:)
Hozzávalók:
Burok:
- 300 g tejcsoki vagy étcsoki
- 3 g porított kakaóvaj
Epres rész:
- 110-120 g eper
- 1 tk. méz
- 1 tk. citromlé
Joghurtos krém:
- 100 g fehér csoki
- 50 ml tejszín
- 2 ek. natúr joghurt (krémes állagú)
Díszítés:
- Ehetö selyempor (lüszter)
Elkészítés:
Az epret leturmixoltam,
átpasszíroztam, majd a mézzel és a citromlével sűrűre
beforraltam, hagytam kihűlni.
A tejszínt felforraltam, majd az
apróra vágott fehér csokira öntöttem, és egyneművé kevertem.
Mikor kihűlt, elkevertem benne a joghurtot is.
A liofilizált epret apróbb
darabokra vágtam.
A polikarbonát forma mélyedéseibe
ecsettel vékonyan felvittem a selyemport.
Temperáltam a csokit a burokhoz:
az étcsokit (tejcsokit) apró darabokra tördeltem, és a
csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve
megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét,
majd amikor elérte a 40-45 °C fokot (tejcsokinál 40 °C fokot),
lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem
(tejcsokinál 33-34 °C fokot), majd hozzákevertem a porított
kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C fokot
(tejcsokinál 29-30 °C fokot).
A csokiszelet formát
hajszárítóval kicsit előmelegítettem, majd megtöltöttem a
temperált csokival, lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával
a forma felszínéről, és a formát finoman az asztalhoz ütögettem,
hogy a légbuborékok távozzanak. A felesleges csokit kis idő után
kiöntöttem a formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam
egy habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel
lefelé állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön
a mélyedésekben. Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.
Amikor a burok megszilárdult, a
mélyedések aljába adagoltam az eperpüréből, majd mindegyik
mélyedésbe tettem a liofilizált eper darabokból is. Kis időre
hűtőbe tettem a formát.
A joghurtos krémet habzsákba
tettem, és így adagoltam az eperpürés rétegre helyet hagyva a
bonbon lezáráshoz. A formákat hűtőbe tettem, míg a maradék
csokit újratemperáltam, majd lezártam vele a bonbonokat.
Az első adag étcsokival készült, az jobban ízlett. A tejcsokit csak a Duploban szeretem valahogy. :)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése