2014. május 18., vasárnap

Epres-joghurtos csokiszelet

Ennél a receptnél végre kipróbálhattam az ehető selyemport, és a liofilizált epret, amit az áprilisi magyarországi és ausztriai körúton szeretem be. Több próbálkozás volt, de második nekifutásra végre olyan lett, mint szerettem volna. :) Az elsőnél sajnos túl lett melegítve a forma, és a csokiszeleteknek kevesebb mint a fele potyogott ki egészben a formából. Volt mit megenni hirtelen, lett is csömör rendesen...:)



Hozzávalók:

Burok:
  • 300 g tejcsoki vagy étcsoki
  • 3 g porított kakaóvaj

Epres rész:
  • 110-120 g eper
  • 1 tk. méz
  • 1 tk. citromlé

Joghurtos krém:
  • 100 g fehér csoki
  • 50 ml tejszín
  • 2 ek. natúr joghurt (krémes állagú)

Díszítés:
  • Ehetö selyempor (lüszter)

Elkészítés:

Az epret leturmixoltam, átpasszíroztam, majd a mézzel és a citromlével sűrűre beforraltam, hagytam kihűlni.

A tejszínt felforraltam, majd az apróra vágott fehér csokira öntöttem, és egyneművé kevertem. Mikor kihűlt, elkevertem benne a joghurtot is.

A liofilizált epret apróbb darabokra vágtam.

A polikarbonát forma mélyedéseibe ecsettel vékonyan felvittem a selyemport.

Temperáltam a csokit a burokhoz: az étcsokit (tejcsokit) apró darabokra tördeltem, és a csokiolvasztó gépben a második fokozaton folyamatosan kevergetve megolvasztottam. Maghőmérővel ellenőriztem a hőmérsékletét, majd amikor elérte a 40-45 °C fokot (tejcsokinál 40 °C fokot), lezártam a melegítőt, és kevergetve 34-35 °C fokra hűtöttem (tejcsokinál 33-34 °C fokot), majd hozzákevertem a porított kakaóvajat, és tovább kevergettem, míg el nem érte a 31-32 °C fokot (tejcsokinál 29-30 °C fokot).

A csokiszelet formát hajszárítóval kicsit előmelegítettem, majd megtöltöttem a temperált csokival, lehúztam a felesleges csokit egy habkártyával a forma felszínéről, és a formát finoman az asztalhoz ütögettem, hogy a légbuborékok távozzanak. A felesleges csokit kis idő után kiöntöttem a formából egy edényébe, a csokit ismét lehúztam egy habkártyával a forma felszínéről, majd pár percre fejjel lefelé állítottam, hogy a bennmaradt csoki egyenletesen elterüljön a mélyedésekben. Betettem a formát a hűtőbe kb. 20 percre.

Amikor a burok megszilárdult, a mélyedések aljába adagoltam az eperpüréből, majd mindegyik mélyedésbe tettem a liofilizált eper darabokból is. Kis időre hűtőbe tettem a formát.

A joghurtos krémet habzsákba tettem, és így adagoltam az eperpürés rétegre helyet hagyva a bonbon lezáráshoz. A formákat hűtőbe tettem, míg a maradék csokit újratemperáltam, majd lezártam vele a bonbonokat.

Az első adag étcsokival készült, az jobban ízlett. A tejcsokit csak a Duploban szeretem valahogy. :)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése